Proceduri de călire a organizmului



                                  

Călirea organismului se realizează prin folosirea sistematică şi zilnică, în orice anotimp al anului a unor proceduri de expunere, după metode ştiinţifice, la influenţele unor factori naturali: aer, soare ,apă și sportul.


1.Călirea cu ajutorul aerului este forma cea mai simplă şi mai la îndemână; ea cere doar o bună organizare a vieţii, ca sa stăm cât mai mult timp în aer liber şi curat, bogat în oxigen. Baia de aer rece este o procedură de călire pe care o utilizăm dezbrăcaţi, pentru un   timp  limitat, fie în cameră cu fereastra deschisă, fie în aer liber, pentru antrenarea gradată faţă de frig şi faţă de variaţiile termice ale mediului înconjurător. Primele băi de aer trebuie începute la o temperatură de 20-22º, timp de 10-15 minute, 1-2 ori pe zi. Treptat se trece la temperaturi joase, mergând până la 5-7º. Baia de aer rece trebuie oprită când apare fiorul.


   2.Calirea cu ajutorul soarelui utilizeaza expunerea in aer liber si radiatiile solare. Radiatiile solare, asa cum ajung ele pe pamant, sunt alcatuite din trei componente: razele infrarosii sau calorice (59 %), razele vizibile (49%) si razele ulotraviolete (1%). Expunerea la soare presupune de obicei actiunea combinata a acestor trei categorii de radiatii, fiecare avand un rol binefacator asupra organismului, cand sunt folosite rational. Baia de soare se face cel mai bine vara intre orele 8-10 si cu o durata progresiva, pentru a evita arsurile, insolatia si socul termic.


    3. Apa simpla rece, utilizata ca factor de calire, actioneaza in doua feluri: ca stimulent al mecanismului de termoreglare si ca agent mecanic. Apa favorizeaza schimbarea rapida a temperaturii pielii si prin aceasta a corpului. Procedurile cele mai simple si utile sunt frictionarea cu prosopul umed, dusul si scaldatul.


Frictionarea cu prospul umed sau cu un burete se face zilnic  cu apa mai calduta (24-25º), apoi, la fiecare trei zile termperatura apei scade cu cate 1º, pana coboara pana la 12-15º. Calirea este bine sa se inceapa vara, dimineata, dupa exercitiile de gimnastica de inviorare, cu apa de la robinet, pentru a fi continuata toamna si iarna, tot cu apa de robinet care se raceste treptat de la sine.


Frictionarea se executa in felul urmator: dupa dezbracare, se ia un prosop aspru care se scufunda si se stoarce in apa rece. Se frictioneaza mai intai fata si gatul, umerii si mainile, apoi pieptul si abdomenul, spatele si picioarele. Prosopul incalzindu-se, se scufunda din timp in timp in apa rece si se stoarce, continuandu-se frictiunea cu miscari rapide si energetice timp de 2-3 minute.


4.       În fiecare zi de la oara 6:30 fac gimnastica dedimineață pînă la 6:50.                De la ora 17:00 pînă la 18:00 alerg trei cercuri în prejurul iazulu, apoi mă duc pe stadion la mașinile de sport și mai exersez.

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий